Si prefereixes veure el web sempre en català, fes clic aquí.

El consum fantasma et costa 5 euros al mes

La gran majoria d'aparells elèctrics continua consumint energia quan estan apagats o en stand-by. Aquest “consum fantasma” depèn de molts factors, però pot rondar els 400 kWh a l'any i és com llançar els teus diners a les escombraries.

Es pot dir de moltes maneres. Consum fantasma, consum en stand-by, malbaratament silenciós… Sigui com sigui, es tracta d'electricitat que estàs consumint (i pagant) sense necessitar-la.

Són coses que et deixes enceses encara que no te n'adonis. Com és possible? Per dues grans raons:

1. El pilot vermell en ON: en aquests casos saps perfectament que aquest aparell està una mica encès, ja que en cas contrari aquesta llum (normalment vermella) no es quedaria encesa. Aquest és el mode d'espera o stand-by, dissenyat per fer-te la vida més còmoda. L'exemple més clar és el televisor: en lloc d'aixecar-te i apagar del tot la tele amb l'interruptor manual, el que fas és apagar-la a distància amb el comandament i permetre que es quedi en stand-by. El que probablement no saps és que si la deixes així, l'energia que consumeix és pràcticament la mateixa que si estigués funcionant amb normalitat.

2. El transformador intern: la majoria d'aparells que s'endollen a un corrent elèctric incorporen un transformador intern que genera un consum fins i tot quan aquests aparells estan en OFF. Molts no tenen cap pilot que indiqui que estan en stand-by. Simplement continuen consumint mentre estan endollats, sense comunicar-t'ho de cap manera. El carregador del mòbil és el millor exemple: el deixes endollat i sense cap telèfon connectat a ell, però el seu transformador continua gastant electricitat (de fet, si el toques comprovaràs que està calent).

“La majoria d'aparells continuen gastant electricitat mentre estan endollats i ni tan sols compten amb un pilot que t'indiqui que estan en stand-by.”

Els aparells que més consumeixen en stand-by

És complicat estimar el consum en stand-by, ja que depèn molt del model d'electrodomèstic utilitzat i la seva eficiència energètica, però es poden calcular mitjanes aproximades.

No et demanem que et tornis boig. L'única cosa que fem és destacar aquells aparells que més consum fantasma t'estan generant i que convindria apagar del tot sempre que no els estiguis utilitzant.

 

Descodificadors TV

És un dels elements de la teva llar que més consumeixen en stand-by, particularment si compten amb un sistema d'enregistrament amb disc dur.

Poden arribar a consumir entre 41 i 64 kWh l'any. Això suposa una despesa anual en la teva factura d'aproximadament 7 - 10 euros.

 

L'ordinador portàtil

És un dels aparells electrònics que amb més freqüència deixem endollat. Hi ha qui el té perpètuament connectat al corrent… per si de cas.

Un portàtil absolutament apagat consumeix, pel simple fet de seguir endollat, al voltant de 35 kWh l'any, la qual cosa en la teva factura pot arribar a convertir-se en 6 euros.

 

La minicadena

Amb els equips de música passa una cosa similar al que succeeix amb l'ordinador portàtil. El consum ronda els 53 kWh i afectarà la teva butxaca amb uns 9 euros l'any.

 

El televisor

Com dèiem més amunt, és un clàssic tenir la tele en stand-by durant tota la seva vida útil.

Un monitor CTR de 32 polzades arriba a gastar en stand-by uns 53 kWh anuals (més o menys 9 euros), mentre que un monitor LED de 37 polzades redueix aquest consum a 18 kWh anuals (menys de 3 euros).

Un televisor de plasma de 42 polzades té un consum fantasma de 26 kWh a l'any, que en la teva factura es tradueix en aproximadament 4,5 euros.

Tingues en compte que gasten més els monitors antics de projecció posterior que els actuals de pantalla plana.

 

El microones

Aquest electrodomèstic té un consum fantasma que arriba als 35 kWh a l'any. Per això has de tenir molt d'ull per a deixar-lo apagat quan no l'estiguis utilitzant, ja que podries estalviar-te fins a 6 euros anuals.

 

Quant et costa el consum fantasma

És complicat estimar el cost del consum fantasma a la teva factura, ja que el preu del kWh depèn absolutament de la teva tarifa elèctrica, però podem calcular mitjanes inspirades en la realitat del mercat.

Si ens posem a sumar, només amb els aparells anteriors, presents en la immensa majoria de cases, ens surt una xifra aproximada 377 kWh. Apagant-los podries estalviar fins a 64 euros a l'any, és a dir, una mica més de 5 euros al mes.

I això que la llista anterior podríem ampliar-la i incloure-hi els telèfons sense fils (al voltant de 6 euros a l'any), la cafetera (7,45 euros anuals) o les consoles de videojocs (pràcticament 6 euros a l'any). Curiosament, de tot el que tens per casa són els carregadors de mòbil el que menys gasta en mode fantasma. Així i tot, hauries de desendollar-los si no els estàs utilitzant, encara que només sigui per una qüestió de seguretat.

“Malgrat els rumors, els carregadors de mòbil a penes consumeixen electricitat en mode stand-by.”

Què fer per evitar el consum fantasma

Tallar d'arrel amb el consum en stand-by és molt senzill. Només has de seguir els següents tres consells i començar a pensar en què et gastaràs aquests 5 euros que estalviaràs tots els mesos:

1. Desendolla l'aparell: no val apagar-ho, si segueix endollat a la xarxa pot continuar consumint.

2. Desendolla la font d'alimentació: a vegades, com per exemple en els portàtils, l'aparell pot anar per una banda i la seva font d'alimentació per una altra. Si desendolles l'ordinador però deixes el seu transformador endollat… no has fet res.

3. Posa una regleta amb interruptor a la teva vida: una o diverses, totes les que facin falta. En lloc d'anar desendollant aparells d'un en un, ho tindràs fàcil per desconnectar-los tots alhora cada vegada que surtis de casa o te’n vagis a dormir.

“El consum fantasma o en stand-by et pot estar costant uns 64 euros a l'any. En lloc de llançar aquests diners, recorda't de desendollar allò que no fas servir.”

Comparador de tarifes de Llum i Gas

A Endesa no t'has d'adaptar a les nostres tarifes perquè elles s'adapten a tu. Compara les diferents tarifes tu mateix entrant al nostre catàleg. O, si ho prefereixes, respon a algunes preguntes i ens encarreguem de comparar entre totes les tarifes de llum i gas per oferir-te una recomanació personalitzada.

Vols veure totes les nostres ofertes?

Descobreix en un minut el producte que més s'adapta a tu:

{{firstStep.title}}

Estem trobant l'energia adequada per a tu...

Estem trobant l'energia adequada per a tu...

icona consell Anar a l'consell icona Facebook Anar a Facebook icona Twitter Anar a Twitter icona Youtube Anar a Youtube icona Messenger Anar a Messenger icona Linkedin Anar a Linkedin icona Instagram Anar a Instagram Logotip de l'enllaç compartit anar a l'enllaç compartit icona de marca de verificació marca de verificació icona de fletxa cap avall fletxa cap avall Anterior Anar a l'anterior Próxim Anar al pròxim icona de tancar tancar icona d'afegir afegir icona d'augmentar augmentar fletxa obliqua mira de manera obliqua fletxa cap avall fletxa cap avall icona del motor de cerca motor de cerca icona del motor de cerca motor de cerca icona de compartir compartir icona de filtre filtrar icona de correu enviar correu icona de correu correu icona de telèfon telèfon icona de fax fax icona d'imprimir imprimir icona de play play icona d'usuari anar a la secció d'usuari icona d'error un error ha ocorregut icona d'informació informació Icona de m'agrada m'agrada Icona de m'agrada m'agrada Icona de no m'agrada no m'agrada Icona de no m'agrada no m'agrada Icona de rellotge rellotge Icona de làmpada làmpada Icona de llista llista Icona de mapa Anar a mapa Icona de telèfon telèfon Icona d'emergència Emergència Icona de pausa pausa Icona de play play Icona de tancament de sessió Tancar sessió Icona de telèfon telèfon
icona anar enrere tornar enrere en la navegació icona número 50 anar a producte Tempo Happy 50 Hores icona calendari anar a producte Tempo Happy Dia icona empreses anar al segment d'empreses icona de gas anar a catàleg de productes de gas icona sol naixent energia renovable icona llar anar al segment de llars icona 24 hores anar a producte One Llum icona electricitat anar al catàleg de productes de Llum icona electricitat i gas anar al catàleg de productes Llum + Gas icona lluna anar al producte One llum Nocturna icona clau anglesa anar al serveis de manteniment icona sol anar al producte Tempo Solar icona rellotge anar als productes Tempo Happy icona rellotge 2 hores anar al producte Tempo Happy 2 Hores icona 24 hores anar al producte One Llum icona número 50 anar al producte Tempo Happy 50 Hores línia elèctrica Mitjana Tensió Veure catàleg de productes amb consum elèctric de 36.000 a 360.000 €/any línia elèctrica Alta Tensió Veure catàleg de productes amb consum elèctric més de 360.000 €/any icona empresa anar al segment d'empreses icona calendari anar al producte Tempo Happy Dia icona Administradors de Finques anar al segment d'Administradors de Finques icona DarkSite icona DarkSite icona bombeta Veure catàleg de productes amb consum elèctric menys de 6.000 €/any icona d'electricitat i gas anar al catàleg de Productes Llum + Gas icona electricitat anar al catàleg de productes d'electricitat icona email contacte de correu electrònic icona fax contacte de fax icona de gas Baixa Pressió veure catàleg de productes de gas amb consum de menys de 6.000 €/any icona de gas Alta Pressió veure catàleg de productes de gas amb consum de 6.000 a 240.000 €/any icona de gas Mitja Pressió veure catàleg de productes de gas amb consum de més de 240.000 €/any icona de gas anar al catàleg de productes de gas icona d'Enel anar a la lloc web de enel icona d'escalfador servei de manteniment de l'escalfador icona manteniment de l'escalfador anar al servei de manteniment OKGas Escalfador icona llar anar al segment de llars icona olla de pressió olla de pressió icona clau anglesa anar al servei de manteniment icona línia elèctrica Mitjana Tensió veure catàleg de productes d'electricitat amb consum de 6.000 a 36.000 €/any icona lluna anar al producte One Llum Nocturna icona esfera anar a lloc web personal icona telèfon contacte telefònic icona sol naixent energia renovable icona panell solar anar a energia solar fotovoltaica icona rellotge anar a productes Tempo Happy icona rajo solguda amb polze cap avall seleccionada la reacció "No m'agrada" icona rajo amb polze cap avall seleccionar la reacció "No m'agrada" icona rajo solguda amb polze cap amunt seleccionada la reacció "M'agrada" icona rajo amb polze cap amunt seleccionar la reacció "M'agrada"
Añadir otro equipo eléctrico Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Eliminar equipo eléctrico Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Aspiradora Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Horno Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Lavadora Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Lavavajillas Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Microondas Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Plancha Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Punto de recarga vehículo eléctrico Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Radiador eléctrico Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Secadora Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Split Aire Acondicionado Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Termo Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Tostador Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Vitrocerámica Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Power edit Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Map marker Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.